Een Overrompelende techniek (Trouw), Technisch puntgaaf met een volle en zingende toon, zeer muzikaal met veel grandeur (Volkskrant).

 

Niek van Oosterum nam zijn eerste pianolessen op zevenjarige leeftijd. In 1987 vervolgde hij zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar behaalde hij zijn conservatorium diploma met onderscheiding in juni 1998. Begin 2000 was Niek toegelaten tot de Universität der Künste Berlin, alwaar hij studeerde bij Professor Elena Lapitskaja. In 2004 behaalde hij ook in Berlijn met succes zijn diploma. Aansluitend studeerde hij Konzertexamen bij Prof. Boris Bloch aan de Folkwang Hochschule in Essen, alwaar hij in februari 2006 zijn examen met “Außzeichnung” aflegde. Niek heeft daarnaast nog masterclasses gevolgd bij o.a. Giorgy Sebök, Eugen Indjicen en Vitaly Margulis.

 

Na het winnen van diverse concoursen in Nederland (Steinway, 1986; SJMN, 1988; Edith Stein, 1989) kwam zijn grote doorbraak in 1990 toen hij de eerste prijs won van het Eurovisie Concours “Young Musician of the Year” te Wenen. In de jaren daarna speelde hij met o.a. het Orkest van het Oosten, het Gelders orkest, het Residentie orkest, het Koninklijk Orkest van Vlaanderen, het Orquesta Filarmónica de Buenos Aires, Stuttgarter Philharmoniker en de Berliner Symphoniker (o.a. in de Philharmonie te Berlijn).

 

In mei 2005 wint Niek de “Förderpreis des Köhler Osbahr Stiftung” in Duisburg. Aansluitend speelde hij op het presentatieconcert in het Theater van Duisburg.

 

Naast solorecitals speelt Niek regelmatig in kamermuziekverband. Zo vormt hij een tweepiano duo met Bas Verheijden (1998 Gouden Vriendenkrans, 1999 presentatieconcert Nederlands Impresariaat), een viool-piano duo met Saskia Viersen en vormt hij samen met zijn vrouw Yoo-Seon Lee het pianoduet “duet con moto”. Tevens  is hij lid van het Wolf-Ferrari ensemble, dat regelmatig in Berlijn en omgeving optreed.

 

Discografie:

Tschaikowsky, Pianoconcert nr. 1, met Berliner Symphoniker

Stravinsky, Concert voor piano en blaasorkest , met de Koninklijke Militaire Kapel

Franck, Respighi, Sonates voor viool en piano, met Saskia Viersen

Märchen CD, een CD met sprookjes en muziek, met het Wolf-Ferrari Ensemble

Nachtmusikern von Robert Schumann, Night music with the Wolf-Ferrari Ensemble (2010)